Sivut

24. helmikuuta 2014

Kevättalven alku

Vanha kansa on usein laskenut kevättalven alkavaksi Matin päivästä joka on 24.2. Tänä vuonna kevättalvi alkoi ilmojen puolesta jo ajat sitten kun lämpötila on pyörinyt nollan kieppeillä lähes koko helmikuun.

Töistäkin huomaa, että hiljaisempi sydäntalven aika on mennyt ohi ja tekemistä riittää. Enimmäkseen puuhaa on suunnittelu rintamalla, vaan eipä niistä excel-taulukoista ja muista ole paljon kirjoittamista.

Välillä pitää päästä tekemään jotain käsillään. Niinpä kävimme läpi perunakellaria ja tutkailimme ensi kesän siemenperunoiden kuntoa. Potuilla ei näyttänyt olevan hätää ja saavat olla rauhassa kunnes keväällä on aika ottaa ne itämään.

















 





  

Meillä on ollut viljelyssä kahta perunalajiketta, Kainuun mustaa ja Mantelia. Nämä molemmat ovat vanhoja maatiaslajikkeita ja meillä nämä ovat "perintöpottuja" joita on viljelty näillä tienoin ties kuinka kauan. 

Molemmat lajikkeet ovat hyvän makuisia, mutta Kainuun musta sijoittuu kirkkaasti herkkulajikkeiden joukkoon. Musta on erinomainen myös keitto-ominaisuuksiltaan, mutta Manteli ei kestä kovin hyvin pitkää keittämistä.

Viimekesän sato on säästetty suurelta osin siemeneksi joten ensi kesänä näitä sitten saa meiltä.

Vasemmalla Manteli (kutsutaan myös Puikula -nimellä) ja oikealla Kainuun musta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti