Sivut

17. kesäkuuta 2014

Luomumenetelmiä

Kaalikoita on tänä keväänä ollut runsaansti lennossa. Piparjuuri miellyttää niitä suuresti ja se onkin ollut  täynnä pieniä siivekkäitä. Nauriin ja lantut ynnä muut kaalikoiden suosimat kasvit on pidetty visusti harsojen alla, mikä tuntuu olevan varmin ja tehokkain tapa torjua tuhot.


Kaalikoi


Siellä missä harsot eivät ole mahdollisia on käytetty luonnon omia torjunta-aineita. 

Pietaryrtti

Pietaryrttiä ei löydy aivan omasta pihapiiristä, mutta kauas ei tarvitse mennä kun tien varsilla kasvaa tuppaita. Niitä kerättin yhtenä päivänä ja laitettiin "tee" hautumaan. 

Pietaryrttihaude tuloillaan.

Ämpärillinen kuumaa vettä, pietaryrtit sinne ja kansi kiinni. Seuraavana päivänä liemi siiviöitiin, lisättiin siihen vähän mäntysuopaa ja ei muuta kuin ruiskuttelemaan. Aikuisiin perhosiin aine ei tehoa, mutta tärkeää onkin saada uusi sukupolvi eli toukat tuhottua. 

 Myös lannoituksessa on käytetty luonnon omia voima-aineita.

Nokkoskäyte tekeillä
 
 Nokkoskäyte on ollut saavissa jo viikon tekeytymässä. Valmista se on sitten, kun haisee, eli ei kannata jättää saavia aivan oven viereen tai pihan paraatipaikalle. Ennen käyttöä liemi on laimennettava: 1 osa nokkokäytettä ja 9 osaa vettä. Kertaalleen korjatut yrtit pitäisikin lannoittaa vielä ennen juhannusta.

Tässä vaiheessa kesää, varsinkin neljän asteen lämpötilassa ja räntäsateessa, epäilyttää että ehtiikö mikään kesän aikana kasvaa syötäväksi asti. Pienestä kasvu kuitenkin ponnistaa ja itäminen antaa uskoa siihen, että satoakin saadaan.

Herneen taimia.

Pienestä se tillikin lähtee.

Kaikki kasvikset eivät ole tänä keväänä itäneet aivan toiveiden mukaisesti. Suurimman pettymyksen on tuottanut mustajuuri, jota kyklvettiin viisi penkkiä, mutta taimia on vain parisen kymmentä. Pitää tehdä vielä täydennyskylvä ja toivoa, ettei lopputulos olisi aivan niin lohduton... 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti