Sivut

21. maaliskuuta 2014

Valkosipulia siemenistä

Heti täytyy paljastaa, että valkosipulia ei voi lisätä siemenistä, vaan sitä kasvatetaan yleensä istuttamalla maahan valkosipulin kynsiä jotka kasvavat uusiksi sipuleiksi. Mistä tässä siis on kyse?

Valkosipuli tunnetaan vain viljeltynä kasvina. Se ei käytännössä tee siemeniä lainakaan, mutta kasvattaa kukkintovarren johon kehittyy siementen kaltaisia itusilmuja. Niin kynsien kuin itusilmujenkin kasvattamisessa on kyse kasvullisesta lisäämisestä. Nykyiset valkosipulit lienevät siis huikaisevan vanhoja klooneja jostain historian hämäristä.

 






Valkosipuli lienee menettänyt siementämiskykynsä viljelyn ja ihmisen suorittaman jalostuksen myötä. Toisaalta miksipä se tuhlaisikaan energiaa siementen valmistamiseen koska ihminen huolehtii sen lisääntymisestä. Onko valkosipuli huijannut meitä? Houkutellut herkullisuudellaan ja ulkoistanut lisääntymisensä ja geeniensä säilymisen meidän harteille. Jos kyse onkin nerokkaasta strategiasta?

No näitähän voi pohtia. Otin viime syksynä talteen muutaman kukintovarren itusilmuineen. Itusilmut olivat unohduksissa koko talven yläkerran portaikossa. Yllättäen ne eivät olleetkaan kuivuneet pilalle talven aikana ja niinpä päätin kylvää niitä. Kynsistä lisättynä valkosipuli ehtii valmistua yhdessä kesässä. Näistä, jos lähtevät kasvuun, voidaan odottaa satoa vasta kahden kasvukauden jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti