Ritarinkukan eli amarylliksen hoito on minun mielestä helppoa. Joulukukkana ollutta ritarinkukkaa pidetään huonekasvina niukasti kastellen kesään asti jolloin se viedään ulos ja aloitetaan hoito uuden kaavan mukaan. Kesää odotellessa lehdet todennäköisesti venyvät rumiksi roikaleiksi ja saattavat kuollakin, mutta tästä ei kannata välittää.
Kesäksi vien kukan ulos puun alle jossa se saa olla syksyyn asti oman onnensa nojassa. Syksyllä otan kasvin sisälle ennen yöpakkasia ja talveksi vien viileään vinttiin, eikä tippaakaan vettä ennen uuden kasvun alkua. Kasvu alkaa talvilevon jälkeen kevättalvella. Rutikuivassa mullassa talvehtinut sipuli alkaa vain pukata uutta kasvua. Uuden kasvun alkaessa uusin pintamullan ja aloitan varovaisen kastelun. Tällä hoidolla ritarinkukka kukkii siis keväällä, jouluksi en ole sitä yrittänyt saada kukkaan.
Eli siis kertauksena, äärimmäisen helppoa, kesäksi ulos talveksi sisälle, pari kertaa kastellaan ja sitten se kukkii jos kukkii, aina ei ole tullut kukintaa.
Rutikuivana viileässä talvehtinut ritarikukan sipuli aloittaa uuden kasvun kevättalvella. |
Talvehtineen sipulin pintamulta uusitaan ja kastelu aloitetaan. |
Kukkiva ritarinkukka |
Kukittuaan ritarinkukka voi tehdä siemeniäkin. Nämä pikkusipulit ovat peräisin kahden vuoden takaisesta kylvöstä. Kahdessa vuodessa nämä eivät ole vielä ehtineet varttua kovinkaan suuriksi. Ne saattaisivat tarvita parempaa hoitoa, pikkutaimi raukat kun ovat olleet samalla hoidolla kuin emonsakin.
Siemenestä kasvatettuja ritarinkukan pikkusipuleita. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti