Sivut

24. huhtikuuta 2015

Enteiden ottoa

Edellisen päivityksen jälkeen on ehtinyt olla jo yksi takatalvi, mutta kevät on säilyttänyt otteensa. Västäräkki on jo ehtinyt palata näillekin perukoille ja varhain aamulla auringon noustessa järveltä kantautuu teerien pulputus sekä joutsenten ja kurkien huudot. Valoisa aika on venynyt 16 tuntiin ja päivänkajo säilyy pohjoistaivaalla sydänyön yli. On saavuttu vuoden valoisimpaan aikaan.

Kevään keskellä on Jyrin päivän (23.4.) tienoo ollut vanhalle kansalle tärkeä virstan pylväs. Eräs perinne on liittynyt kevään ja kesänkin säiden ennustamiseen. Jyrin yönä tai kahtena seuraavana yönä jos oli kylmää uskottiin kylmien säiden jatkuvan jopa seuraavat 40 päivää. Lauhat yöt puolestaan entelisivät lämmintä kevättä ja hallatonta kesää.

Viimeiset pari viikkoa on menty lauhoissa lukemissa ja öisin lämpötila on korkeintaan käväissyt nollan alapuolella. No miten se sitten sattuikaan että juuri Jyrin yöksi tulikin ihan reipas pakkanen. Jyrin päivän aamuna pakkasta oli viitisen astetta, rapakot umpijäässä ja kävelyn kestävä hanki. Jatkuuko sää nyt sitten kylmänä? Sääennuste ei näytä tukevan vanhan kansan ennustetta. Tällä kertaa toivoisin, että moderni ennuste pitäisi paikkansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti