Sivut

15. toukokuuta 2015

Hedelmätarhan perustaminen


Ettei tekeminen varmasti loppuisi milloinkaan kesken, aloimme kevättalvella suunnitella hedelmätarhan istuttamista. Yksi omenapuu täällä oli jo meidän tänne asettuessa, mutta nyt sille istutetaan kavereita. Aluksi laitamme kolme omenapuuta, joista yksi on jo saatu maahan.

Lajikkeista kiinnostavimmilta tuntuvat vanhat perinteiset lajikkeet. Vanhaa puutarhakirjaa tutkiessa tulee vastaan kiehtovia omenalajikkeiden nimiä kuten Antonovka, Åkerö ja Sävstaholm. Nämä nimet vievät ajatukset välittömästi jonnekin 100-vuoden takaisiin kartanopuutarhoihin. Vai mitä muuta voisi tulla mieleen esim. Gyllenkrokin astrakaanista?
Kuhmossa eletään V-VI vyöhykkeellä joten lajikkeista menestyvät vain kestävimmät. Meidän paikka on V-vyöhykettä ja jopa suotuisammasta päästä eli olemme hyvinkin toiveikkaita omenasadon suhteen.

Viime syksynä ihastuimme Antonovka omeniin. Parasta niissä on hyvä säilyvyys. Kellarissa säilytettynä ne olivat täysin tuoreen veroisia ja herkullisia vielä tammikuussakin.
Edellä mainittuja lajikkeita on edelleen (tai jälleen) saatavissa taimistoista joten jonkun vuoden päästä ehkä saamme Antonovkat omasta hedelmätarhasta.Mieleisten lajikkeiden löytäminen näköjään vaatii kuitenkin useamman taimimyymälän koluamista.  

Jos puut menestyvät istutamme niitä lisää ja rikkaruohojen valtaama ja tuholaisten vaivaama vanha puutarhavadelmakasvusto saa väistyä hedelmäpuiden tieltä. Vattupehkoa on hoidettu; leikattu, lannoitettu ja tuettu mutta viime kesänäkään ei saatu ainoatakaan vattua.

Hedelmätarhan paikkaa, hävitettävä vattupehko jää vasemmalle kuvan ulkopuolelle.
Taimen mallaamista istutuskuoppaan. Lajikkeena 'Pirja' joka on VI-vyöhykkeellä asti menestyvä kesäomena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti