Hortoilu, villiyrtit, villivihannekset, rakkaalla lapsella on monta nimeä ja luonnosta kerätty ruoka on nyt trendikästä. Meillä villiyrttejä on keräilty muutaman vuoden ajan ja näin keväällä pihalla on mukava katsella mitä maasta ensimmäisenä nousee. Etelä-Suomessa villiyrtit ovat olleet tarjolla jo pidempään, meillä ne ovat alkaneet nousta vasta viime viikkoina.
Viikonloppuna lähdin korin kanssa pihalle. Ajatuksena oli
tehdä villivihannesmunakasta. Koriin löytyi poimulehteä, suolaheinää, koivun
silmuja ja muutama maitohorsman verso sekä hieman siankärsämöä. Jokamiehen
oikeudella ruohovartisia kasveja saa kerätä vapaasti, kunhan ei mene toisen
pihalle. Puiden lehtien, käpyjen ja kerkkien keruu sen sijaan ei kuulu
jokamiehen oikeuksiin, vaan siihen tarvitaan maan omistajan lupa. Omasta
pihakoivusta toki voi kerätä tuoreet silmut tai hiirenkorvat, vaikkapa
salaatin koristeeksi.
Hiirenkorvat koivussa, kuva vuodelta 2014 |
Näiden lisäksi lapset innostuivat keräämään juuri maasta
työntyviä maitohorsmia, jotka tuotiin keittiöön. Isäntä niistä näppärästi
taikoi herkullisen lisäkkeen; öljyssä paistetut ja balsamicolla maustetut
maitohorsmat. Maukkaita ja rapeita olivat, vaikka eivät oikein lapsille
maistuneet. Nuoret maitohorsman versot voi myös keittää ja tarjoilla parsan
tavoin voisulan kanssa.
Maitohorsman versoja. |
Villiyrttimunakkaan valmistus on helppoa:
Kerää noin kourallinen esimerkiksi suolaheinää, poimulehtiä,
koivun silmuja ja maitohorsman versoja. Silppua yrtit hienommaksi, riko astiaan
2-3 munaa, lisää yrttisilppu ja loraus maitoa. Mausta ripauksella suolaa. Muita
mausteita ei tarvita, jotta villiyrttien maku ja tuoreus pääsee oikeuksiinsa.
Paista munakas pannulla, käytä loraus haluamaasi öljyä.
Poimulehdestä parhaita ovat vielä osin avautumattomat lehdet. |
Suolaheinä tuo kivasti makua myös tavallisen salaatin seassa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti