Sivut

10. tammikuuta 2016

Loppiaisen seutuna

Loppiaisen seudun pakkasilla on ollut mukava ulkoilla ja aurinkoakin on nähty. Vielä se paistaa kovin matalalta ja kelmeänä eikä päivän pitenemistä ole vielä huomattavissa. Järven jää oli omassa rannassa sopivan sileä luisteluun eikä luntakaan ole liiaksi. Monena talvena jää on ollut liian röpelöistä luisteluun tai lunta mahdoton määrä. Näitä poikia ei näy pakkaset hetkauttavan ja tarkeneehan sitä kun vain pukee lämmintä ylle eikä seiso tumput suorana.

Arktiset pojat
Kesällä niityiltä niitettyjä heiniä jäi jonkun verran seipäille kun kaikkia ei ehtinyt ajaa metsään maatumaan. Kun ei ole mitään kotieläimiä niin heinistä eroon pääseminen on hiukan haasteellista. Helpoiten niistä pääseen eroon polttamalla. Heinien pitää vain olla kuivia ja kelin sellainen ettei heiniä polttaessaan tule käräyttäneeksi mitään mikä ei saisi palaa (metsää, rakennuksia, kottikärryjä jne.), tämä yhtälö on usein hieman haasteellinen.

Pakkanen kuivatti seipäille jääneet heinät rutikuiviksi joten olosuhteet olivat mitä otollisimmat heinien hävittämiselle. Korkillinen bensaa vain avuksi niin iloisestihan ne paloivat. Heikko pohjoisviima levitti heinien tuhkat laajalle ja pelto sai samalla hiukan tuhkalannoitusta.

Heinien hävitystä
Heinien kuskaaminen ulkona pakkasella tuntui aluksi vähän oudolta. Toisaalta ennen vanhaan kuivat heinät säilöttiin heinälatoihin ja heinäsuoviin kauaskin taloista, ja joista ne ajettiin kotiin talven mittaan eli ajankohta onkin juuri oikea heinän ajoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti